Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları 2023-2024 - Yazdırılabilir Sürüm +- Südge Forum (https://sudge.com.tr/forum) +-- Forum: Ustalık ve Çıraklık Eğitim Merkezi (https://sudge.com.tr/forum/sudge-ustalik-ve-ciraklik-egitim-merkezi--14) +--- Forum: Ustalık ve Çıraklık Eğitim Merkezi (https://sudge.com.tr/forum/sudge-ustalik-ve-ciraklik-egitim-merkezi--15) +---- Forum: Çıraklık Eğitim Merkezi (https://sudge.com.tr/forum/sudge-ciraklik-egitim-merkezi--17) +---- Konu: Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları 2023-2024 (/s-mesem-mesleki-egitim-merkezi-bolumleri-kayit-sartlari-2023-2024--15) |
Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları 2023-2024 - sudge - 09-12-2023 Mesleki Eğitim Merkezi Bölümleri Kayıt Şartları Nelerdir? Mesleki Eğitim Merkezleri Alan Ve Dalları, Mesem’e Kimler Başvuruda Bulunabilir, Nasıl Başvurulur, Başvuru Süreci, Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır. Mesleki Eğitim Merkezi Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İşletmende Pratik Eğitim. Ortaokul Mezunlarına Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlama Fırsatı. Mesem Nedir? Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Orta Öğretim Kademesinde Mesleki Eğitim Okuldur. Kişilere Emek Piyasasında Geçerli Olan Bir İşi Yapabilmeleri İçin, Gerekli Olan Mesleki Bilgileri Ve Davranışları Kazandıran Eğitim Kurumlarıdır. Kişilere İlgi Ve Yetenekleri Doğrultusunda Hem Çalışıp Hem de Okuyarak Eğitim Aldığı Kurumladır. Mesleki Eğitim Merkezleri Meslek Liselerinden Farklı Olarak Okul Eğitimi Haftada 1 Gündür. İşletmelerde Mesleki Eğitim İlk Eğitim Senesinden Son Eğitim Senesine Kadar Devam Etmektedir. Öğrenciler Üçüncü Yılın Sonunda Kalfalık Sınavına, Dördüncü Yılın Sonunda İse Ustalık Sınavına Katılarak Başarılı Olmaları Durumunda Belgelerini Alırlar. Mesleki Eğitim Merkezleri Hangi Belgeleri Veriyor Kalfalık Belgesi Ustalık Belgesi Usta Öğreticilik Belgesi Meslek Lisesi Diploması En Az Ortaokul Mezunu Olan Herkes Yaş Sınırı Olmaksızın Kayıt Olabilir. Ads Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? Detaylar İçin Tıklayın. Lise Ve Üniversite Mezunlarına Mesleki Eğitim Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunlarına İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret de Alarak, En Çok Sekiz Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme İmkanı Sağlanır. Avantajları 34 Alan, 184 Farklı Dalda Mesleki Eğitim Yaş Sınırı Olmaksızın En Az Ortaokul Mezunu Olan Herkes Kayıt Olabilir Eğitim Alanlarında Yüzde 88 İstihdam Oranı 9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencilerine 1.650,10 Türk Lirası Maaş (Asgari Ücretin En Az Yüzde 30’u) 12. Sınıftaki Kalfalara 2.750,17 Türk Lirası Maaş (Asgari Ücretin En Az Yüzde 50’si) Meslek Hastalığı Ve İş Kazası Sigortası Ustalık Belgesi Ve Meslek Lisesi Diploması Başvuru Süreci Ve Aşamaları Mesleki Eğitim Merkezleri, Tüm İllerde Bulunmaktadır. En Az Ortaokul Mezunu Olan Herkes Yıl Boyunca Kayıt Olabilir. Haftada 1 Gün Okulda, 4 Gün İse İşletmelerde Eğitim Alınır. 9, 10 Ve 11. Sınıflar Asgari Ücretin En Az Yüzde 30’u, 12. Sınıflar İse En Az Yarısı Kadar Maaş Alırlar. Çıraklık Eğitimi 3 Yıl Sürmektedir. Bu Süreçte Asgari Ücretin En Az Yüzde 30’u Kadar Maaş Verilir. Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürmektedir. Bu Süreçte Asgari Ücretin En Az Yüzde 50’si Kadar Maaş Alınır. Ustalık Sınavını Geçenler, Ustalık Belgesi Ve Diploma Alarak Kendi İş Yerlerini Açabilirler. Ustalar, Alacakları İş Pedagojisi Eğitimi İle “Usta Öğretici” Belgesine Sahip Olurlar. Nasıl Başvurulur Başvuru Şartlarına Taşımak Koşuluyla, Bir İşletmede Çalışanlar Veya Bir İşletmede Çalışmayıp Sadece Mesleki Eğitim Almak İsteyenler Kimlik Bilgileriyle En Yakın Mesleki Eğitim Merkezine Yada Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Müracaat Edebilirler. Herhangi Bir İşletmede Çalışmayanlar, Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Meslek Seçimi Ve İşletme Bulma Konusunda Rehberlik Ve Yönlendirme Alabilirler. Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt; Okul, İşletme Ve Veli / Öğrenci Arasında İşletmelerde Mesleki Eğitim Sözleşmesinin İmzalanmasıyla Başlar. Öğrenci, Okul Tarafından E-Mesem Sistemine Kaydedilir. Başvuru Süreci Ve Aşamaları • Mesleki Eğitim Merkezleri Tüm İllerde Bulunmaktadır. • En Az Ortaokul Mezunu Olan Adaylar Yıl Boyunca Kayıt Yaptırabilir. • 184 Farklı Dalda Başvuru Yapılabilmektedir. • Haftada 1 Gün Okulda Teorik, 4 Gün İse İşletmelerde Beceri Eğitimi Verilmektedir. • Çıraklık Eğitimi 3 Yıl, Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürmektedir. • Mesleki Eğitim Merkezine Devam Eden 9,10 Ve 11. Sınıf Öğrencileri Asgari Ücretin En Az %30’unu, 12. Sınıf Öğrencileri Asgari Ücretin En Az Yarısı Kadar Maaş Alırlar. • Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları “Ustalık Belgesi” İle “Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması” Alarak Kendi İş Yerlerini Açabilirler. • Ustalık Belgesine Sahip Olanlar Çırak Öğrenci İstihdamı İçin “İş Pedagojisi Eğitimi” İle “Usta Öğretici” Belgesine Sahip Olurlar. Ne Tür Avantajlar Sağlıyor 184 Farklı Dalda Mesleki Eğitim Ortaokulu Bitirenlere, Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlama Fırsatı Meslek Lisesi Diploması Eğitim Alanlarında Yüzde 88 İstihdam Oranı 9. Sınıftan İtibaren İş Kazaları İle Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta Ve Maaş Ustalık Belgesi Ve Kendi İş Yerini Açma Fırsatı Başvuru Şartları En Az Ortaokul Yada İmam Hatip Ortaokulunu Bitirmiş Olmak Sağlık Durumu İlgili Mesleğin Öğrenimine Elverişli Olmak Kayıt Olacağı Meslek Dalı İle İlgili Bir İş Yeriyle Sözleşme İmzalamak (Sözleşme İmzalanacak İş Yerinde Usta Öğreticilik Belgesine Sahip Bir Usta Bulunması Gereklidir) Kayıt İçin Yaş Sınırı Yoktur Öğrenci Kayıtları Yıl Boyunca Devam Eder Mesleki Eğitim Merkezine Nakil İşlemleri • 9. Sınıf Öğrencileri İle Ara Sınıflarda Olup Aynı Alandan Mesleki Eğitim Merkezi Programına Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler, Bulundukları Sınıf Seviyesinden Zamana Bağlı Olmaksızın Ve Dönem Kaybetmeden Nakil Ve Geçiş Yapabilecek, • Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek. İkinci Dönemin Başlangıcından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrencilerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılacak Ve Bu Öğrenciler De İlgili Okulun Toplam Öğrenci Sayısına Dâhil Edilecek. • Bu Öğrencilerin Nakil Ve Geçiş İşlemleri E-Okul Sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt Sayfasından Yapılacak. • Başvurular Ve Meslekî Eğitim Merkezi İrtibat Numarası Sayfamızda Yer Alıyor. 09 Aralık 2016 Tarihli 6764 Sayılı Kanun İle Çıraklık Eğitimi Zorunlu Eğitim Kapsamına Alınmıştır. Mesleki Eğitim Merkezleri Dört Yıllık Zorunlu Ortaöğretim Kurumu Oldu. Öğrencilerden Fark Derslerini Tamamlayan ML Mezunu Olabilecek. Çıraklık Eğitiminde Uygulanan Programları Ustalık Telafi Programı Lise Ve Üstü Mezunlar İçin Ustalık Telafi Öğretim Programları Ustalık Programı Çırak, Kalfa, Usta Diploma Fark Dersleri Daha Önce; Kalfalık, Ustalık Belgesi Alanlar İçin Diploma Programı Çırak, Kalfa, Usta, Meslek Lisesi Diploması Çıraklık Eğitim Sistemi Çırak: Mesleğin Gerektirdiği Bilgi, Beceri Ve İş Alışkanlıklarını İş İçerisinde Geliştirilen Kişidir. Kalfa: Meslekle İlgili İş Ve İşlemleri Ustanın Gözetimi Altında Kabul Edilebilir Standartlarda Yapabilen Kişidir. Usta: Üretimi Planlayabilen; Üretim Sırasında Karşılaşılabilecek Problemleri Çözümleyebilen; Düşüncelerini Yazılı, Sözlü Ve Resim İle Açıklayabilen; Üretimle İlgili Pratik Hesaplamaları Yapabilen Kişidir. Usta Öğretici: Ustalık Yeterliğini Kazanmış; Aday Çırak, Çırak, Kalfa İle Mesleki Ve Teknik Eğitim Okul Ve Kurumları Öğrencilerinin İşyerindeki Eğitiminden Sorumlu; Mesleki Eğitim Tekniklerini Bilen Ve Uygulayan Kişidir. Eğitim Süreci Usta Öğretici Zorunluluğu Aday Çırak Ve Çırak Almak İçin İşyerinde Usta Öğretici Bulunması Şarttır. Mali Haklar Aday Çırak Ve Çıraklar, Staj Veya Tamamlayıcı Eğitime Devam Eden 9,10,11. Sınıf Öğrencilerine, Asgari Ücretin Net Tutarının %30’u, Ve 12 Sınıf Öğrencilerine İse %50 Sinden Az Olamaz. Sigorta Aday Çırak, Çıraklar, İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören Öğrencilerin Sigorta Primleri Bakanlığımız Tarafından Karşılanır. (İş Kazası, Meslek Hastalığı Ve Hastalık Sigortası) Bu Sigorta Emekliliğe Esas Teşkil Etmez. Beceri Eğitimi İşletmelerde Beceri Eğitimi, Staj Ve Tamamlayıcı Eğitim Eğitici Personel/Usta Öğreticilerce Yaptırılır. Hukuki Haklar İşletmelerdeki Mesleki Eğitimin Gündüz Yapılması Esastır. İl İstihdam Ve MEK Kararıyla Günde 8 Saati Ve Saat 22:00’ye Kadar Yapılabilir. İşletmeye Devlet Katkısı 9,10,11. Sınıf Öğrencileri İçin Asgari Ücretin %30’u, 12 Sınıf Öğrencileri İçin İSE %50’Sİ ORANINDA İşletmeye Destek Verilir. Öğrenci Sayısı İşletmelerde Aynı Meslek Alan/Dalında Beceri Eğitimi Gören En Fazla 40 Kişiden Oluşan Öğrenci Grubu İçin İşletme Tarafından En Az Bir Eğitici Personel Veya Usta Öğretici Görevlendirilir. Ders Süresi Okul/Kurumun Atölye Ve Laboratuvarlarında Yapılması Hâlinde 40 Dakika, İşletmelerde Yapılan Uygulama Dersleri İse 60 Dakikadır. İş Kazası Aday Çırak, Çırak Ve Öğrencinin Eğitimi Sırasında İşyerinin Kusuru Halinde Meydana Gelecek İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarından İşveren Sorumludur. Usta Öğreticilik (İş Pedagojisi Kursu) İster Uzaktan Eğitim İle 16 Saat, İster Yüz Yüze Eğitim İle 40 Saat İle Sizde Usta Öğretici Olabilirsiniz. 255 OSB Bünyesinde MEM İrtibat Bürosu Kuruldu. Okul Kurum Sayısı 354 Bağımsız Olmak Üzere Toplam 3321 MEM Programı Uygulayan Okul/Kurum. Mesleki Eğitim Merkezi Kayıt Şartları 9. Sınıfa Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler 1- En Az Ortaokul Mezunu Olmaları, Mezun Olduğu Okuldan Ortaokul Diploması Veya Mezun Olduğuna Dair İmzalı Mühürlü Yazı 2- Herhangi Bir Lisede Kaydı Olanlar, Kayıtlı Oldukları Okuldan (Tasdikname) Öğrenci Durum Belgesi Almaları, 3-Seçmiş Olduğu Meslek Dalıyla İlgili Çalıştığı İşyerinde Mevcut Olan Kişiye Ait Ustalık Ve Usta Öğreticilik Belgesi 4- Kayıt Olacak Çırak Adına SGK’dan Alınacak Müstahaklık Belgesi 5- Kayıt Olacağı Öğrenci Dosyasında Çırağa Ait Yeni Çekilmiş Bir Adet Fotoğraf 6- Kayıt Olacak Çırağa Ait Kimlik Fotokopisi 7- Sağlık Raporu Herhangi Bir Lisenin 10. Sınıfında Okurken Ayrılan Ve Merkezimize Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler 1- Herhangi Bir Lisede 10.Sınıfta Kaydı Olanlar, Kayıtlı Oldukları Okuldan (Tasdikname) Öğrenci Durum Belgesi Ve Yanında Ders Notlarını Gösteren Transkript Almaları Gerekmektedir. 2-Seçmiş Olduğu Meslek Dalıyla İlgili Çalıştığı İşyerinde Mevcut Olan Kişiye Ait Ustalık Ve Usta Öğreticilik Belgesi Olmak Zorundadır 3- Kayıt Olacak Çırak Adına Sgk’dan Alınacak Müstahaklık Belgesi 4- Kayıt Olacağı Öğrenci Dosyasında Çırağa Ait Yeni Çekilmiş Bir Adet Fotoğraf 5- Kayıt Olacak Çırağa Ait Kimlik Fotokopisi 6- Sağlık Raporu Herhangi Bir Lisenin 11. Sınıfında Okurken Ayrılan Ve Merkezimize Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler 1- Herhangi Bir Lisede 11.Sınıfta Kaydı Olanlar, Kayıtlı Oldukları Okuldan (Tasdikname) Öğrenci Durum Belgesi Ve Yanında Ders Notlarını Gösteren Transkript Almaları Gerekmektedir. 2-Seçmiş Olduğu Meslek Dalıyla İlgili Çalıştığı İşyerinde Mevcut Olan Kişiye Ait Ustalık Ve Usta Öğreticilik Belgesi Olmak Zorundadır 3- Kayıt Olacak Çırak Adına Sgk’dan Alınacak Müstahaklık Belgesi 4- Kayıt Olacağı Öğrenci Dosyasında Çırağa Ait Yeni Çekilmiş Bir Adet Fotoğraf 5- Kayıt Olacak Çırağa Ait Kimlik Fotokopisi 6- Sağlık Raporu Merkezimize 12.Sınıfa (Ustalık Eğitimi) Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler 1- En Az Ortaokul Diploması 2- Kalfalık Belgesinin Aslı Ve Fotokopisi 3- Seçmiş Olduğu Meslek Dalıyla İlgili Çalıştığı İşyerinde Mevcut Olan Kişiye Ait Ustalık Ve Usta Öğreticilik Belgesi 4- Sgk’dan Alınacak Müstahaklık Belgesi 5- 1 Adet Biyometrik Fotoğraf 6- Kimlik Fotokopisi 7- Sağlık Raporu Usta Öğreticiliğe Başvuracak Kişilerden İstenen Belgeler 1- Kimlik Fotokopisi 2- Diploma Fotokopisi Veya Öğrenim Belgesi 3- Ustalık Belgesi-İşyeri Açma Belgesi-Ön Lisans Veya Lisans Diploması 4- 1 Adet Biyometrik Fotoğraf Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı -Düz Lise Mezunu Olup Ustalık Belgesi Sahibi Olan Ve Meslek Lisesi Diploması Almak İsteyen Adaylardan İstenen Belgeler: 1-Ustalık Belgesinin Aslı Ve Fotokopisi 2-Lise Diploması Aslı Ve Fotokopisi 3-Kimlik Fotokopisi 4-Biyometrik Fotoğraf *Bu Belgeler Doğrultusunda E-Mesem Sistemine Giriş Yapılarak Ders Yılı Sonunda Diploma Düzenlenir. -Ortaokul Mezunu Olup Meslek Lisesi Diploması Almak İsteyen Adaylar İçin Yapılan Uygulama: 1-Milli Eğitim Müdürlüğünün Belirlediği Takvime Göre Telafi Programına Katılır. (Telafi Eğitimi Bir Eğitim Öğretim Yılından (36 Hafta) Az Olmamak Üzere Planlanacak Olup, Adayın Her Dersten Başarılı Olması Halinde İlgili Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takviminde Belirtilen Tarihlerde Makam Onayı İle Uygun Diploma Düzenlenir.) 2-Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi Ve Diploma Programı’nda Yer Alan Dersleri Ortaöğretim Kurumlarından Alarak Başarılı Olduğunu Belgelendirenler Söz Konusu Derslerden Muaf Tutulur. Mesleki Eğitim Programında Uygulanan Alan Ve Dal Listesi Alan Sıra No Dal Sıra No Alan Ve Dal 1 AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ 1 Ayakkabı Modelistliği 2 Ayakkabı Üretimi 3 Saraciye Modelistliği 4 Saraciye Üretimi 2 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 5 Bilgisayar Teknik Servisi 6 Yazılım Geliştirme 3 BÜRO YÖNETİMİ 7 Yönetici Sekreterliği 4 DENİZCİLİK 8 Balıkçılık ve Su Ürünleri 5 ELSANATLARI TEKNOLOJİSİ 9 Dekoratif El Sanatları 10 Dekoratif Ev Tekstili 11 El Dokuma 12 El ve Makine Nakışı 13 Halı Desinatörlüğü 14 Sanayi Nakışı 6 ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ 15 Asansör Sistemleri 16 Bobinaj 17 Büro Makineleri Teknik Servisi 18 Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü 19 Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi 20 Endüstriyel Bakım Onarım 21 Görüntü ve Ses Sistemleri 22 Güvenlik Sistemleri 23 Haberleşme Sistemleri 24 Yüksek Gerilim Sistemleri 7 ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ 25 Endüstriyel Kontrol 8 GEMİ YAPIMI 26 Gemi Donatımı 27 Gemi İnşa 28 Kompozit Tekne İmalatı 29 Yat İnşa 9 GIDA TEKNOLOJİSİ 30 Bitkisel Yağ Üretim 31 Çay İşleme 32 Endüstriyel Et İşleme 33 Hububat İşleme 34 Sebze ve Meyve İşleme 35 Su Ürünleri İşleme 36 Süt İşleme 37 Şekerleme ve Çikolata Üretim 38 Zeytin İşleme 10 GRAFİK VE FOTOĞRAF 39 Fotoğraf 40 Grafik 41 Animasyon 11 GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ 42 Cilt Bakımı ve Makyaj 43 Erkek Kuaförü 44 Kadın Kuaförü 12 HARİTA-TAPU-KADASTRO 45 Harita Kadastro 13 HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI 46 Arıcılık 47 Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği 48 Ev ve Süs Hayvanları 49 Evcil Hayvan Kuaförlüğü 50 Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 51 Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği 14 İNŞAAT TEKNOLOJİSİ 52 Ahşap Yapı Sistemleri 53 Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri 54 Yapı Duvar ve Sıva Sistemleri 55 Beton-Çimento ve Zemin Teknolojisi 56 Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama 57 Çatı Sistemleri 58 Çelik Yapı Teknik Ressamlığı 59 İç Mekân Teknik Ressamlığı 60 Mimari Restorasyon 61 Mimari Yapı Teknik Ressamlığı 62 Statik Yapı Teknik Ressamlığı 63 Yapı Dekorasyonu 64 Yapı Yalıtımı 65 Yapı Yüzey Kaplama 15 KİMYA TEKNOLOJİSİ 66 Boya Üretimi ve Kontrolü 67 Çimento ve Yapı Kimyasalları Üretimi 68 Deri İşleme 69 Kağıt Üretimi 70 Temizlik, Kozmetik ve Parfümeri Ürünleri Üretimi 16 KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ 71 Halı Temizleme ve Bakım 72 Kuru Temizleme 73 Kat Hizmetleri 74 Operasyon 75 Ön Büro 76 Rezervasyon 17 KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ 77 Değerli ve Yarı Değerli Taş İşlemeciliği 78 Takı İmalatı 79 Vitrin Kuyumculuğu 18 MAKİNE TEKNOLOJİSİ 80 Anahtarcılık ve Çilingirlik 81 Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme 82 Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı 83 Bilgisayarlı Makine İmalatı 84 Değirmencilik 85 Endüstriyel Kalıp 86 Makine Bakım Onarım 87 Mermer İşleme 88 Saat Tamirciliği 19 MATBAA TEKNOLOJİSİ 89 Baskı Öncesi 90 Baskı Sonrası 91 Dijital Baskı 92 Flekso Baskı 93 Ofset Baskı 94 Serigrafi Baskı 95 Tampon Baskı 96 Tifdruk Baskı 20 METAL TEKNOLOJİSİ 97 Avizecilik 98 Çelik Konstrüksiyon 99 Endüstriyel Reklamcı (Tabelacı) 100 Isıl İşlem 101 Karosercilik 102 Kaynakçılık 103 Metal Doğrama 104 Metal Levha İşlemeciliği 105 Metal Yüzey Boyama Sac İşleri 106 21 METALÜRJİ TEKNOLOJİSİ 107 Döküm 108 İzabe 22 MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI 109 Ahşap Doğrama Teknolojisi 110 İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi 111 Mobilya İskeleti ve Döşemesi 112 Mobilya Süsleme Sanatları 113 Oto Döşemeciliği 23 MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ 114 Deri Giyim 115 Erkek Terziliği 116 Hazır Giyim Model Makineciliği 117 İç Giyim Modelistliği 118 Kadın Terziliği 119 Kesim 120 Modelistlik 24 MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ 121 Dizel Motorları Yakıt Pompası ve Enjektör Ayarcılığı 122 İş Makineleri 123 Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcılığı 124 Motosiklet Tamirciliği 125 Otomotiv Boya 126 Otomotiv Elektrikçiliği 127 Otomotiv Elektromekanik 128 Otomotiv Gövde 129 Otomotiv Mekanikerliği 130 Otomotiv Motor Yenileştirmeciliği 131 Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik 25 MUHASEBE VE FİNANSMAN 132 Muhasebe 26 MÜZİK ALETLERİ YAPIMI 133 Mızraplı Batı Müziği Enstrümanları Yapımı 134 Mızraplı Halk Müziği Enstrümanları Yapımı 135 Mızraplı Sanat Müziği Enstrümanları Yapımı 136 Yaylı Enstrüman Yapımı 27 PAZARLAMA VE PERAKENDE 137 Emlak Komisyonculuğu 138 Satış Elemanlığı 139 Sigortacılık 28 PLASTİK TEKNOLOJİSİ 140 Plastik İşleme 141 Plastik Kalıp 29 SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ 142 Alçı Model Kalıp 143 Çinicilik 144 Dekoratif Cam 145 Endüstriyel Cam 146 Serbest Seramik Şekillendirme 147 Sır Üstü Dekorlama 148 Tornada Form Şekillendirme 30 TARIM 149 Bağcılık 150 Mantar Yetiştiriciliği 151 Meyve Yetiştiriciliği 152 Sebze Yetiştiriciliği 153 Bahçıvanlık 154 Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği 155 Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği 156 Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği 157 Süs Bitkileri 158 Seracılık 159 Çay Yetiştiriciliği 160 Orman Yetiştiriciliği 31 TEKSTİL TEKNOLOJİSİ 161 Dokuma Operatörlüğü 162 Dokusuz Yüzeyler 163 Endüstriyel Çorap Örme 164 Endüstriyel Düz Örme 165 Endüstriyel Yuvarlak Örme 166 İplik Üretim Teknolojisi 167 Tekstil Baskı ve Desenciliği 168 Tekstil Bitim İşlemleri (Apre) 169 Tesktil Boyacılığı 32 TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME 170 Gaz Tesisat Sistemleri 171 Gaz Yakıcı Cihazlar ve Servis 172 Isıtma ve Sıhhi Tesisat Sistemleri 173 Kazan Yakma ve Bakımı 174 Su Arıtma Sistemleri 175 Güneş Enerjisi ve Tesisat Sistemleri 176 İklimlendirme Sistemleri 177 Soğutma Sistemleri 33 ULAŞTIRMA HİZMETLERİ 178 Lojistik 34 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ 179 Aşçılık 180 Fırıncılık 181 Kantin İşletmeciliği 182 Kasaplık 183 Pastacılık ve Tatlı Yapımı 184 Servis |